Vissza
Megtakarítás vagy befektetés, mi a különbség?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

A megtakarítás és befektetés ismerete elengedhetetlen a pénz növeléséhez és célok eléréséhez. De mi a különbség, és hogyan működnek együtt?

A megtakarításról és a befektetésről is megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy képes legyen növelni a pénzét és végül elérje a kitűzött pénzügyi céljait. A probléma az lehet, hogy nem mindig világos, miben is különbözik a megtakarítás és a befektetés, és hogy hogyan is működhetnek ezek együtt.

Ahhoz, hogy érthetően elmagyarázhassuk, használjuk a tyúk és a tojás példáját – bár most kivételesen nem a régi, rejtvényes módon. Ehelyett gondoljunk a megtakarításra inkább úgy, mintha egy tucat tojást vásárolna, a befektetésre pedig úgy, mintha egy csirkét vásárolna, amelyet a kertjében tart. De most komolyan...

Először beszéljünk a megtakarításról – ami ebben a példában azt jelenti, hogy fokozatosan pénzt helyezünk el egy megtakarítási vagy készpénzkezelési számlán. A megtakarítás olyan, mintha egy tucat tojást vásárolna és a hűtőben tárolná. Néha elvesz egy-két tojást, amíg végül el nem használja az összeset. Aztán persze – szükségképpen – vennie kell még néhányat.

Alapvetően ez a megtakarítási számla lényege, mindössze annyi különbséggel, hogy a pénz nem romlik meg, ha nem használjuk fel. Plusz még egy kis kamatot is kereshetünk vele, ami természetesen a tojásokkal nem fog megtörténni.

A befektetés egy kicsit másabb. Ez is azzal kezdődik, hogy pénzt teszünk félre. De ezúttal a pénze egy olyan számlára kerül, amely lehetővé teszi, hogy befektetéseket, például részvényeket, befektetési alapokat vagy tőzsdén kereskedett alapokat (ETF) vásároljon. Gondoljunk tehát a befektetésre úgy, mintha csirkét vásárolnánk, amit aztán felnevelünk. A csirke helyes felneveléséhez némi gondoskodásra és odafigyelésre lesz szükség. És ha minden jól megy, a csirke egyszer elkezd majd tojásokat tojni – remélhetőleg minél többet!

De a csirketartás nem feltétlen könnyű pálya! Nem mindig tojnak annyi tojást, amennyit szeretnénk. Lehet, hogy a csirkénk túl fiatal és várnia kell még a tojásokra. De az is lehet, hogy a csirkének egészségügyi problémája van és egyáltalán nem tud tojást tojni. Vagy az is lehet, hogy kicsit öreg és a tojástermelő napjai is lejártak már.

Amint látjuk, amikor csirkét vásárolunk, az mindig némi kockázattal jár. És ez is egy fontos dolog, amit figyelembe kell vennie, mielőtt bármibe is beruházna. Mert lehet, hogy pénzt fog keresni, de az is meglehet, hogy egy róka átugrik a kerítésén és ellopja a csirkéjét. Vagy valami ilyesmi.

A most következő rész viszont rendkívül fontos lesz, úgyhogy innentől hagyjuk ezt a csirke/tojás összehasonlítást és térjünk rögtön a lényegre!

Amikor úgy döntünk, hogy megtakarítunk vagy befektetünk, akkor az időkeretünk is kulcsfontosságú lesz. A rövid távú dolgoknál, mint például moziba menni, ebédelni vagy benzint fizetni, lehet, hogy azonnali hozzáférést szeretnénk a pénzünkhöz. Ezért is van értelme egy megtakarítási vagy készpénzkezelési számlának.

Ha azonban hosszabb távra tervez és nincs szüksége a pénzére azonnal, akkor inkább a befektetést lesz érdemes megfontolnia. Például, ha egy autót vagy lakást szeretne vásárolni valamikor a későbbiekben. Akkor is elgondolkodhat a befektetésen, ha nincsenek konkrét tervei a pénzével és csak azt szeretné, hogy az idővel a kamatos kamat erejével növekedjen.

Mind a megtakarítás, mind pedig a befektetés segíthet a pénzzel kapcsolatos céljai elérésében. Képesek együtt is működni és így nem is kell feltétlenül választania közöttük. De egyet ne feledjen el! Ha még nem áll készen arra, hogy egy csirkéről gondoskodjon, akkor először mindenképp érdemes néhány bolti tojással kezdenie. És csak ezután építse fel magát egy igazi csirke megvásárlásáig.

Legújabb cikkek

Teljeskörű útmutató a nyugdíjcélú megtakarításokhoz

Cikkünk összegzi a háromféle nyugdíj-megtakarítás legfontosabb különbségeit. Ismerje meg, mielőtt döntést hozna!

2023-04-04

Olvass tovább

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább