Jean Chatzky összeállított egy 10 legjobb pénzügyi tipp listát, ami segít a tudatos pénzügyi tervezésben. Egyszerű és hasznos útmutatások!

Jean Chatzky pénzügyi guru a közelmúltban összeállított egy, a 10 legjobb pénzügyi tippet tartalmazó listát, amelyből most végre mindent megtudhatsz a tudatos pénzügyi tervezésről és annak mikéntjeiről. Ez egy nagyszerű iránymutatás, amely leegyszerűsíti a legnagyobb pénzgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket és így sokkal kevésbé lesz nyomasztó egy saját stratégia elkészítése.

A díjnyertes újságíró Chatzky, egyben szerző és motivációs előadó is, aki a Fidelity-vel együttműködve, a pénzügyi ismeretek tömegek számára történő terjesztésén dolgozik. Íme az ő tippjeinek teljes listája, amelyekkel most leegyszerűsítjük az eddig felmerülő pénzzel kapcsolatos problémáidat!

1. Legyen tisztességes jövedelmed!

Kutatások kimutatták, hogy a kényelmes megélhetéshez szükséges keresetnél (pl. lakbér/hitel törlesztés, a közlekedést, az élelmiszerek és az alkalmi nyaralás költségénél) magasabb kereset valójában nem növeli a boldogságodat. Ha viszont kevesebbet keresel, mint amennyire a kényelmes megélhetéshez szükséged van, az stresszessé, sőt boldogtalanná tesz.

2. Készíts költségvetést, hogy kevesebbet költs, mint amennyit keresel!

Nézd át a havi kiadásaidat és találd meg a lehetséges megtakarításokat. Kérd meg a mobil- és kábelszolgáltatóidat, hogy vizsgálják felül az aktuális előfizetéseidet és számláidat. Vedd fel a kapcsolatot a biztosítókkal a kedvezmények és az önrész emelése miatt. Mond le azokat az előfizetéses szolgáltatásokat, amelyeket nem igazán használsz. Gyakran már azzal is több tízezer forintot lehet megtakarítani, ha csak szimplán elkezded nyomon követni a kiadásaidat!

3. Tervezd meg a magas kamatozású adósságok megszüntetését és ezzel együtt az alacsonyabb kamatozású, hosszú távú adósságok lefaragását is!

A leggyorsabb és legolcsóbb módja az adósságok leküzdésének, ha minden extra pénzedet a legmagasabb kamatozású adósságok kifizetésére fordítod, míg a többire csak lehető legminimálisabb részleteket fizeted. A jelzáloghitel, a diákhitel és az autóhitel refinanszírozása, valamint a hitelkártya egyenlegek alacsonyabb kamatozású kártyákra történő átvitele is felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

4. Indíts el egy vészhelyzeti alapot!

Semmi sem teszi tönkre gyorsabban a pénzügyeidet, mint egy hirtelen jött vészhelyzet. A két jövedelemmel rendelkező háztartásoknak arra kell törekedniük, hogy a megélhetési költségek három-hat havi összegét félretegyék, míg az egy jövedelemmel rendelkező háztartásoknak ennek az összegnek a duplájára van szükségük. Fontold meg, hogy ezt a pénzt végül megtakarítási vagy pénzpiaci számlára fogod helyezni! Fontos, hogy büntetés és extra költség nélkül hozzáférhess a kívánt összeghez, akkor és ott, amikor majd szükséged lesz rá!

5. Kezd el vagy folytasd a nyugdíjas évekre való megtakarítást!

Miközben a vészhelyzeti alapot létrehozod, érdemes kihasználnod a munkáltató által felajánlott nyugdíjmegtakarításba való befizetést és az állami támogatást is. A kiegészítések gyakorlatilag "ingyen" pénzek, és egyáltalán nem szabad őket az asztalon hagyni!

6. Évente legalább egyszer értékeld át a portfóliódat!

Megfontolandó továbbá, hogy fektess be minden olyan pénzt, amelyet legalább három évig nem tervezel felhasználni. Válassz befektetéseket az életkorod és a kockázattűrő képességed alapján, és évente kétszer egyensúlyozd újra! Vagy válaszd az egyszerűbb utat és fektesd a pénzedet egy nyugdíjcélú megtakarításba. Itt kockázat- és hozamszint alapján választhatsz különböző a célnak megfelelő befektetési alapot.

7. Tedd a befektetéseidet folyamatos prioritássá!

A kutatások szerint, a piaci időzítés ritkán sikerül. Ami viszont működik, az a rendszeres befektetés! Olyan befektetésekről van szó, amit első körben az adókedvezményes számlákra (nyugdíjszámlákra, TBSZ), majd pedig a szabadon felhasználható számlákra fektethetsz be. Minden egyes évben értékeld át az addig elért eredményeidet!

8. Hozz össze családi megbeszéléseket a meglepetések megelőzése érdekében!

Kérdezd meg a szüleidet, hogyan állnak a hosszú távú tervezéssel? Vannak-e terveik az élethosszig tartó jövedelemük biztosítására? Létrehoztak-e vagyonkezelési tervet és emellett vannak-e iránymutatásaik arra vonatkozóan, hogy hogyan is kell azt végrehajtani? Mik a kívánságaik arra az esetre, ha hosszú távú egészségügyi ellátásra szorulnának és szükségük lesz-e a Te segítségedre is ennek átvészelése során? Ezzel együtt oszd meg Velük a saját pénzügyi céljaid elérésére vonatkozó terveidet is! Lehet, hogy a szüleid támogatni tudnak a tanácsaikkal, vagy esetleg pénzügyi segítséggel szolgálnak, vagy akár mind a kettőben támaszt tudnak nyújtani!

9. Védd meg azt, amit felépítettél magadnak! Legyen megfelelő a biztosításod és rendelkezz egy alapvető hagyatéki tervel!

Életbiztosításra akkor van szükséged, ha a folyamatos jövedelmedtől mások is függenek. Mi van akkor, ha nincsenek eltartottak? A hosszú távú rokkantsági biztosítás egy roppant fontos védelmi eszköz lehet ahhoz, hogy adott esetben gondoskodni tudj majd magadról. Ezeknél a biztosítási fajtáknál általában a munkáltatódon keresztül kötött csoportos biztosítás megkötése a legjobb megoldás. Az alapvető hagyatéki terv először is egy végrendeletből áll, amelyben a kiskorú gyermek(ek) számára gyámokat nevezünk meg. Emellett áll egy élő végrendeletből is, amelyben meghatározzuk, hogy szeretnénk-e tartós ellátásban részesülni, avagy sem. Végül pedig a tartós egészségügyi és pénzügyi meghatalmazások együttese következik, amelyek lehetővé teszik, hogy más személyek a nevünkben hozhassanak felelős döntéseket.

10. Tervezd meg a következő évi stratégiádat!

Ahogyan minden évben elmész az orvoshoz egy általános orvosi vizsgálatra, úgy évente le kell ülnöd, és át kell nézned ezeket a listán szereplő tételeket is. Ez egy jó alkalom arra, hogy átgondold, mit is szeretnél! Fusd át, hogy miképpen szeretnéd látni a pénzügyeidet az elkövetkező években. Meg fogsz lepődni, milyen jól fogod magadat érezni, ha teljes mértékben nyomon követed a saját fejlődésedet!

És végül mit is kezdj mindezzel?

Egyszerűen csak fontold meg ezeket a pénzügyi tippeket és felhasználd fel őket, hogy elkészíthess egy jól működő tervet a pénzügyeid megfelelő kezelésére. Ha már rendelkezel ilyen jellegű stratégiával, az még jobb! Ez a felsorolás segíthet megbizonyosodni arról, hogy semmit sem hagytál ki a céljaid eléréséhez vezető hosszú listából! Sok sikert kívánunk!

Legújabb cikkek

Teljeskörű útmutató a nyugdíjcélú megtakarításokhoz

Cikkünk összegzi a háromféle nyugdíj-megtakarítás legfontosabb különbségeit. Ismerje meg, mielőtt döntést hozna!

2023-04-04

Olvass tovább

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább