Vissza
8-lépéses terv medvepiacra
Lázár Dávid
TrendBefektetés

A medvepiac mindig tökéletes alkalom arra, hogy kellően átvizsgáljuk a portfóliónkat és a meglévő pénzügyi tervünket!

A medvepiac mindig tökéletes alkalom arra, hogy kellően átvizsgáljuk a portfóliónkat és a meglévő pénzügyi tervünket!

A tőzsdei eladások idején a befektetők gyakran kapják azt a tanácsot, hogy „Ne essen pánikba!”. Ezt sokszor annyira félreértik, hogy a befektető egyszerűen csak becsukja a szemét és figyelmen kívül hagyja azt, ami a portfóliójában történik.

Most, amikor a részvények a medvepiaccal kacérkodnak és sok kötvénystratégia is magas, egyszámjegyű veszteségeket könyvel el, érthető lehet az az ösztön, hogy a fejünket a homokba dugjuk. Miközben úgy döntünk, hogy nem szándékozunk reagálni a részvények csökkenő piacára vagy éppen a kötvényalapok veszteségeire, akad egy kis időnk arra, hogy végre alaposan megnézzük és át is gondoljuk a portfóliónkat. „Mennyire felel meg a jelenlegi tervünk a várakozásainknak?” „Még mindig jó úton haladunk a céljaink eléréséhez?”

Hol kezdje el?

Marta Norton, a Morningstar Investment Management amerikai befektetési igazgatója a következő nyolc, megfontolandó lépést ajánlja a befektetőknek, hogy átvészeljék a változékony piacokat:

1. Gondolja át, hogy mennyire stabil a portfóliója!

Ez a kérdéskör ugyan kapcsolódik a diverzifikációhoz is, de mégsem ugyanaz a dolog. Ha az egész portfóliója a magas növekedéstől és az alacsony inflációtól függ, akkor nem rendelkezik kellően robusztus, tehát stabil portfólióval. Természetesen találhatunk rá példát, hogy egy alkalommal bevásárol valami egészen olcsóból, ami jelenleg nagyon is jól teljesít egy adott környezetben. Amit viszont világosan látnunk kell, hogy istenigazából senki sem tudhatja azt, hogy a közeljövőben miként fog alakulni a piac és a gazdasági helyzet. Néhányszor persze lehet egy-két jó tippje valakinek, ami éppen akkor, abban a helyzetben beválik, máskor pedig egyáltalán nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt előre elképzeltük. Ez már csak ilyen!

Ezért érdemes átgondolni ezeket a különböző környezeti tartományokat és magát portfóliónkat, akár egyetlen eszközosztályon belül is. Még a részvényeken belül is felteheti magának a kérdést az ember: „Vajon melyik szektor és melyik környezetben fog profitálni legközelebb?”.

Ha például recesszióba kerülünk, akkor abban az esetben a pénzügyi szektor bizony nem a legjobb hely. Ha nincs recesszió és a kamatlábak sokkal magasabbak, akkor a pénzügyi szektornak már akad némi hátszele. Ha viszont recesszióba kerülünk, akkor az energiaipar sem fog talán olyan jól teljesíteni. Amennyiben infláció van, akkor talán az energiaipar is jól teljesíthet, tehát valószínű, hogy érdemes lesz vele foglalkozni. Ezek a különböző irányú megfontolások, mind a piac eltérő területeire vonatkoznak, ezért ezeket érdemes mindig rendesen átgondolnia!

2. Keresse a kínálkozó vételi lehetőségeket!

A Warren Buffett-féle maximát kell itt alkalmazni: „Légy mohó, amikor mások félnek, és félj, amikor mások mohók lesznek.”

Általános szabályként elmondható, hogy ha fontos az ár, amit az egyes dolgokért kifizetünk és a piac kemény eladásban van – és itt most valóban jelentős eladásokról beszélünk –, akkor az számunkra egy igazi vásárlási lehetőség.

Amikor részvényekről van szó, különösen, ha a vállalat mögöttes eszközei nem károsodtak, akkor minden esetben egészséges vállalatokat és egészséges adósságot kell keresnünk! Tehát, miután a vásárláskor az árak sokkal kedvezőbbek voltak, így ez egy jó dolog lesz a hosszú távú hozamok szempontjából.

Amikor ilyen piaci eladási hullámot látunk, mindig érdeklődést kell mutatnunk és azon kell gondolkodnunk, hogy miként használhatnánk ki a kínálkozó lehetőséget, ahelyett, hogy ennek csak az áldozatai lennénk. Ez egy olyan narratíva, amelyet az emberek általában jól megértenek, de hogy valóban így viselkednek-e egy adott szituációban, az már persze egy merőben más kérdés.

3. Lovagolja meg a kínálkozó lehetőséget vs. Legyen egy jól használható terve

Fontos felismernünk és megértenünk ezt a lelki szemeink előtt villódzó üzenetet: „Gyerünk, lovagold meg ezt a lejtmenetet!”. Ez egy olyan folyamatos trambulin-képzetet kelt, ami elvileg azt garantálná, hogy egy piaci zuhanást követően, törvényszerű emelkedés fog következni. Ezért mindenkit arra szeretnénk figyelmeztetni, hogy egy jelentős eladási hullámot nem csak fellendülés, hanem akár további jelentős eladás is következhet!

Amikor elkezdünk érdeklődni egy piaci eladás iránt, akkor nem szabad rögvest beleugrani egy azonnali nagyobb bevásárlásba. Ezt inkább egy egyfajta költség-átlagoló módon kell megtennünk, ahol kiigazítjuk és összeállítjuk a rendesen megtervezett vásárlási tervünket. Például: „Ha a piac X összeggel esik, akkor ezt teszem, ha pedig a piac X plusz még további ennyivel esik, akkor viszont így fogok cselekedni.”.

Ez egy olyan előzetes kötelezettségvállalás, amely segíthet a fent említett képzet-torzítás ellen. Hiszen ahogy a piac egyre jobban belemerül az eladási lázba, mi azonnal elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy vajon mit láthat a piac, amit én még nem veszek észre. Így egy előzetes kötelezettségvállalás egy ilyen típusú környezetben nagyon hatékony módja lehet annak, hogy helyesen cselekedjünk, még akkor is, ha ez nem igazán a legjobb érzés.

4. Ne nézzen vissza!

A csökkenő piacok sem mind egyformák és a növekvő piacok sem mind egyformák, ezt jó lesz megjegyeznünk!

Azok a részvények, amelyeket a piac valaha kedvelt, már nem lesznek kedvencek, ezért nem érdemes azt feltételezni, hogy ez csak egy pillanatnyi alámerülés és aztán következik a felemelkedés, ami után minden pontosan olyan lesz, mint régen volt.

5. Ellenőrizze az elvárásait!

Ez még nem recesszió és még nem is egy globális pénzügyi válság. Ez egyszerűen a piaci környezet eltolódása, ahol egy jóindulatú inflációs környezetből egy másik inflációs környezetbe és egy alkalmazkodó monetáris politikából egy kevésbé alkalmazkodó monetáris politikába megyünk át. Amennyiben ez az alkalmazkodó politika és gazdasági környezet támogatta az értékpapírok árfolyamát, akkor a következő 10 év potenciálisan nem lesz olyan hozambarát, mint az elmúlt 10 év volt. Ilyenkor nagyon fontos a várakozások újra kalibrálása!

6. Amikor a kötvényeknek még mindig van értékük

Amikor a kötvényeink és a részvényeink jelentős összegeket veszítenek egy ugyanazon időben, az egy rendkívül nehéz időszakot eredményez. Ilyenkor nem tudhatjuk biztosan, hogy vajon a befektetők számítottak-e ilyesmire, annak ellenére sem, hogy tisztában voltak a matematikai esélyekkel, amikor a kamatok emelkedni kezdtek. Az viszont jól látható, hogy az eladási hullám kihat a részvényekre és kötvényekre is, ami miatt innentől nagyon nehéz lesz megítélni egy több eszközből álló portfólió értékét.

A mi nézőpontunkból nézve a kötvények még mindig értékesek maradnak, hiszen, ha mégis recesszióba kerülnénk, akkor az állampapírok valószínűleg biztonságos menedéket jelentenének, így ezeknek az eszközöknek még mindig lesz szerepük egy ilyenfajta környezetben.

Ugyanakkor, mivel a kötvények eladják magukat, egy bizonyos ponton nem fognak tovább esni. Tehát a kötvényekre nem a portfólió hozamtermelő részeként kell tekintenünk. Nem fognak olyan mértékben zuhanni, mint a részvények és ahogy az eladások növekednek, a hozamuk is emelkedni kezd, így egyre vonzóbbá válnak.

7. Fontolja meg a részvényeken és kötvényeken túli mozgást!

Fontos tudni, hogy egy olyan piaci környezet, ahol a kötvények és a részvények egyszerre kerülnek bele egy nagyobb eladási hullámba, igenis egy valószerű helyzet! Egyszerűen csak olyan régóta nem láttunk ilyet, hogy az embereket túlzottan váratlanul érte ez a dolog.

A másik, amit figyelembe kell venni, hogy nem feltétlenül a részvények és a kötvények együttese az egyetlen, amivel rendelkezünk. Nem a nyersanyagokról vagy az ingatlanokról beszélek. Az alternatívákról beszélek, a fedezeti alap-szerű stratégiák értelmében, amelyek nem használnak tőkeáttételt és stabilabb hozamprofilokkal rendelkeznek. Kiegyensúlyozottságot kínálnak az Ön portfóliójának is anélkül a kockázat nélkül, amellyel a fix kamatozású piacok egyes részei viszont szembesülnek.

A lényeg az, hogy egy olyan következetesebb, stabilabb teljesítményt akarjunk kialakítani, amelyet nem ugyanazok a tényezők befolyásolnak, amelyek a fix jövedelmű embereket és nem ugyanazok, amelyek a részvényeket.

8. Nem kell, hogy igaza legyen!

Ahhoz, hogy egy olyan portfólióval rendelkezzen, amely képes teljesíteni egy pénzügyi célt a kitűzött időhorizontjának a végén, nem kell, hogy képes legyen megjósolni az egész gazdaságot! Nem kell tudósnak lennie! Egyszerűen hajlandónak kell lennünk arra, hogy azt mondjuk: „Elképzelhető, hogy tévedek! Vajon mit kellene vásárolnom, ami elfogadható áron ellensúlyozná ezt az aggodalmamat?”

Legújabb cikkek

Teljeskörű útmutató a nyugdíjcélú megtakarításokhoz

Cikkünk összegzi a háromféle nyugdíj-megtakarítás legfontosabb különbségeit. Ismerje meg, mielőtt döntést hozna!

2023-04-04

Olvass tovább

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább