Vissza
Részvény vagy Befektetési alap?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Sok új befektető részvényekbe fektet hosszú távú hozamlehetőség miatt. De vajon ez a legjobb megoldás évekre vagy évtizedekre?

Sok új befektető azért fekteti a pénzét részvényekbe, mert azok kínálják a legjobb hosszú távú hozamlehetőséget. Ha évek vagy évtizedek állnak a rendelkezésére a befektetéshez – mint sok kezdő befektetőnek –, akkor akár részvényekbe is fektethet, és láthatja, ahogy a dollárjai az adott időszak alatt megsokszorozódnak.

De talán azon is elgondolkodik, hogy egyedi részvényeket vagy részvényalapot, azaz részvények kosarát vásárolja-e meg. Bár nem kell örökké vagy-vagy döntést hoznia, a kezdő befektetők gyakran jobban járnak, ha az alapokkal kezdenek, mert azok bizonyos kényelmi szempontokat kínálnak. A következőkben meg fogjuk vizsgálni a miérteket, és adunk néhány hasznos tanácsot is az alapválasztáshoz.

A diverzifikáció az alapok fő előnye

Ha csak néhány egyedi részvény birtoklásának egyik kockázata, hogy ha néhány részvény megbukik, az nagy hatással lehet a teljes hozamra. Ezt nevezik nem-szisztematikus vagy üzleti kockázatnak; ez annak az esélye, hogy a vállalat-specifikus problémák, például a rossz menedzsment vagy a perek miatt egy részvény árfolyama tartósan zuhan. A jó hír az, hogy ezt a kockázatot kiküszöbölheti, ha sok vállalatot birtokol, amit diverzifikálásnak nevezünk. Ha sok részvény birtoklásával diverzifikál, a teljes portfólió teljesítményét csak minimálisan befolyásolná néhány rosszul teljesítő vállalat.

Mivel a legtöbb alapnak több tucat (vagy több száz) részvénye van, sok esetben egyetlen alappal is diverzifikálhatja a nem-szisztematikus kockázatot. Sok kezdő befektető számára ez a rövidítés hatalmas előny az egyes részvények vásárlásával és kutatásával szemben.

Az alapok által kínált egyéb diverzifikációs rövidítésekből is profitálhat. Az is kockázatokat rejt magában, ha portfólióját egy adott ágazatra vagy földrajzi területre koncentrálja, mert az a terület rosszul teljesíthet, és hátráltathatja a hozamát. A befektetési alapok esetében a portfólió gyakran tartalmaz vállalatokat ágazatokon átívelően; ha hozzáad egy-két nemzetközi alapot, akkor könnyedén birtokolhat vállalatokat a világ minden tájáról (ez egyben több devizára is szétszórja a téteket).

A diverzifikációnak azonban van egy hátránya: csökkenti a magasan teljesítő részvények hatását, amire néhány befektető esetleg tudatosan apellál. De ahogy Alex Bryan is taglalja, nehéz legyőzni a piacot, és még nagyobb nehézségekkel kell szembenéznie, ha még csak most tanulja a játékszabályokat. Sok kezdő úgy találja, hogy a diverzifikáció lefelé irányuló védelme ellensúlyozza az égbe szökő hozamok kis esélyének elvesztését.

Az Ön számára megfelelő alap(ok) értékelése és kiválasztása

Első lépésként meg kell határoznia, hogy milyen típusú alapot keres. A piac egyik területe, amelyet a befektetők gyakran használnak alapvető részvénykitettséghez, a nagy tőkeértékű vegyes kategória, amely nagy, multinacionális vállalatokat tartalmaz számos különböző piaci ágazatban. A külföldi részvények alapvető kitettségéhez sok befektető a külföldi részvények nagy részvénykeverék kategóriáiba tartozó alapokat választja. Egy másik lehetőség a célalap, amely különböző mögöttes alapokat tartalmaz, amelyek együttesen kielégíthetik a befektető diverzifikációs igényeit.

Ha már kiválasztott egy vagy két kategóriát, alaposan mérlegelnie kell a preferenciáit és a körülményeit, hogy meghatározhassa az igényeinek legmegfelelőbb alapot. Íme néhány kulcsfontosságú szempont:

Aktív vagy passzív

El kell döntenie, hogy passzív vagy aktív alapot szeretne. A passzív alap célja, hogy egy kijelölt piaci szegmens hozamát lemásolja, az aktív alap pedig arra törekszik, hogy felülmúlja a piaci szegmens hozamát.

Miért választana egy befektető olyan alapot, amely nem veri a piacot? Sok aktív alapkezelő alul teljesít a piac megverésére való törekvés során (és az aktív alapok általában magasabb díjakat számítanak fel), ami így vonzóvá teheti a passzív befektetések átlagos hozamát.

Hagyományos befektetési alap vagy ETF

Azt is el kell döntenie, hogy hagyományos befektetési alapot vagy tőzsdén kereskedett alapot szeretne-e. Az ETF-ek jellemzően passzív befektetések, ami azt jelenti, hogy egy indexet követnek.

A kezdő befektetők nem sok nagy különbséget fognak észrevenni a hagyományos befektetési alapok és az ETF-ek között, így általában bármelyiket választhatják (vagy a kettő keverékét). Az egyik figyelemre méltó különbség, amelyet Ben Johnson kiemel, hogy az ETF-ek adótakarékos struktúrával rendelkeznek, így az adóköteles számlák esetén előnyben részesítheti az ETF-eket.

Költségek

Alaposan meg kell vizsgálnia egy alap költségeit, mert minden egyes díjként kifizetett fillér egy újabb összeg, amely már nem áll az Ön rendelkezésére a befektetéshez.

Befektetési minimum

Sok befektetési alapnak van befektetési minimuma, amely lehető a legkisebb összeg, amit az alap még elfogad egy új számla létrehozásához. Egyes alapoknál 0 dollár a minimum, míg másoknál az egyéni befektetők számára elérhető részvényosztályok esetében több száz és több ezer dollár között mozoghat.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább