Vissza
Mit tegyünk magas infláció esetén?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak, akkor az emelkedő árak könnyen alááshatják a vásárlóerőnket!

Amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak, akkor az emelkedő árak könnyen alááshatják a vásárlóerőnket!

Mik a legfontosabb tudnivalók?

Bizonyos eszközosztályok, például a nyersanyagok vagy ingatlanok hozzáadása a részvényekből és kötvényekből álló, jól diverzifikált portfólióhoz, segíthet az infláció elleni védekezésben. Azonban mindig legyünk óvatosak a készpénzbe való átcsoportosítással. Ugyanakkor győződjünk meg arról is, hogy a vészhelyzeti alapunk is lépést tart a növekvő költségekkel. A kiadások csökkentése és az adók kezelése segíthet ellensúlyozni az infláció okozta fájdalmakat!

Az elmúlt 12 hónapban a fogyasztói árindex (CPI) és a termelői árak (PPI) évtizedek óta a legnagyobb mértékben emelkedtek és sok befektetőt aggaszt, hogy az infláció milyen hatással lehet majd a céljaik elérésére. Bár elképzelhető, hogy nem lehet majd teljesen elkerülni az infláció hatásait, mégis van néhány dolog, amivel csökkentheti ezt a fájdalmat anélkül, hogy drasztikus változtatásokat kellene végrehajtania a portfólióján.

1. Fontoljon meg néhány „infláció-tűrő” diverzifikációt!

Bár az infláció emelkedése aggasztó lehet, azok a befektetők, akik jelenleg is birtokolnak egy hagyományos részvényekből és kötvényekből álló, jól diverzifikált portfóliót, már rendelkeznek bizonyos fokú védelemmel, mivel az ilyen portfóliók történelmileg hajlamosak voltak növekedni még a magas inflációs időszakokban is. „Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy a részvények és kötvények keveréke segíthet a befektetőknek a növekedés megtapasztalásában, miközben ezzel a kockázatot is kezelik” - mondja Naveen Malwal, a Strategic Advisers, LLC intézményi portfóliómenedzsere.

A Strategic Advisers, LLC szerint fontos, további infláció elleni védelmet nyújtani, kellő hangsúlyt fektetve az olyan befektetésekre, amelyek történelmileg jól teljesítettek egy magas inflációs környezetben. Ez magában foglalta a diverzifikált nyersanyagok, például az energia, az ipari fémek, a nemesfémek és a mezőgazdasági termékek, valamint az ingatlanrészvények és a nemzetközi részvények hozzáadását is.

Malwal megjegyzi, hogy a kötvénypiacon jóval nagyobb hangsúlyt fektet a magas hozamú kötvényekre. „Bár ezek nagyobb kockázatot hordoznak, mint a befektetési besorolású adósságok, a magasabb hozamnak köszönhetően könnyebben ellenállhatnak a növekvő infláció hatására esetlegesen bekövetkező kamatemeléseknek.” Kiemelte továbbá a kincstári inflációval védett értékpapírok (TIPS) nagyobb kitettségét, amelyek célja, hogy megvédjék a befektetőket az infláció hatásaitól. Végül pedig azt is elárulja, hogy a rövid lejáratú kötvényeknél jellemzően kisebb volatilitást tapasztaltak a magasabb inflációs időszakokban. „Az ügyfélszámlákon általában nagyobb kitettséggel rendelkezünk a rövid lejáratú kötvényekben, mint a középtávú kötvényekben” – mondta Malwal – „de a hosszú lejáratú kötvények esetében is nagyobb kitettséggel rendelkezünk, mivel ezek történelmileg stabilitást biztosítottak a jól diverzifikált portfóliókon belül a részvénypiaci volatilitás időszakaiban”.

2. Nézze át alaposan a költségvetését!

David Peterson, a Fidelity Investments vagyontervezési vezetője arra számít, hogy az emelkedő árak nagyobb hatással lesznek a diszkrecionális kiadásokra, mivel a fogyasztók valószínűleg visszafogják a nem létfontosságú kiadásokat. Peterson szerint a kiadásokban bekövetkező ilyen változások fontos eszközt jelenthetnek az infláció hatásának csökkentésében. „Gondoljuk csak át, hogy mi hajtja az inflációt” – mondja Peterson – „és nézzük meg, hogy át tudjuk-e csoportosítani, mire költjük a pénzünket, hogy az kevésbé legyen ránk hatással”. Bölcs dolog lehet elhalasztani a különösen érintett fogyasztási cikkek vásárlását, például a használt autók és bútorok, vagy az olyan élelmiszerek, mint a sertéshús és a szalonna, amelyek mind kétszámjegyű áremelkedést tapasztaltak az elmúlt évhez képest!

3. Ne kényelmesedjen el a készpénzben!

Volatilitás és bizonytalanság idején csábító lehet, hogy visszavonuljon a piacról és eszközeinek egy részét készpénzbe csoportosítsa át. Inflációs környezetben azonban a készpénz tartása kontraproduktív lehet. „Biztonságosnak tűnik” – mondja Malwal – „mert a számlánkon lévő szám látszólag stabil marad. De minél tovább ül ott, annál kisebb lehet a vásárlóereje”. Ráadásul a piacról való pénzkivonás jelentős hatással lehet a hosszú távú teljesítményre. Ha csak azt vesszük, hogy a piac 10 legjobb napját kihagytuk az elmúlt 4 évtized alatt, az történelmileg akár 55%-kal is csökkenthette a vagyonunkat. „Azok a befektetők, akik képesek akár csak egy kis kockázatot is vállalni, általában nagyobb eséllyel tartják a lépést az inflációval, ha nem is haladják meg azt” – mondja Malwal.

4. Értékelje újra a vészhelyzeti alapját!

Néhány befektetőnek azonban érdemes több készpénzt tartani a vészhelyzeti alapjában, hogy számolni tudjon az inflációval együtt járó, növekvő megélhetési költségekkel. „Bár nem biztos, hogy bölcs dolog sok befektethető eszközt készpénzben hagyni” – mondja Peterson – „mégis fontos, hogy felkészüljünk bármilyen rövid távú likviditási igényre. Mivel az árak emelkednek, érdemes lehet kiegészíteni a vészhelyzeti alapot, hogy biztosítsa és képes legyen fedezni egy váratlan kiadás költségeit, ha az netán bekövetkezne”.

Általánosságban ajánlott, hogy legalább annyit tegyen félre, ami 3-6 havi kiadások fedezésére elegendő. Ha nem vette számba, hogy a mindennapi kiadásai mennyibe kerülnek valójában, akkor a vésztartalékalapja közel sem biztos, hogy elegendő lesz akkor, amikor Önnek majd a legnagyobb szüksége lesz rá.

5. Csökkentse az adóterhelését!

„Az adó a portfólió teljesítményének egyik legfőbb hátráltató tényezője!” - mondja Peterson. „Minél adótakarékosabbak vagyunk, annál jobban járunk.” Ha kihasználjuk az adóoptimalizálási lehetőségeket, mint a TBSZ, lényegesen kisebb befektetési költségekkel lehet számolni.

A legjobb védelem a jó támadás!

„Nem létezik mindenre teljesen egyforma válasz. A legjobb lépés az Ön vagyoni szintjétől és aktuális életszakaszától fog függeni. De egy jó, szilárd pénzügyi terv némi megnyugvást nyújthat, amikor a piacok bizonytalannak tűnnek.”

„Ebben a környezetben különösen kockázatos lehet a túlságosan védekező magatartás vagy az, ha a vagyon túl nagy részét készpénzben tartjuk” – szögezi le Malwal. „Úgy véljük, hogy az infláció valószínűleg mérséklődni fog a közelmúltbeli szintekhez képest, de ennek kibontakozása akár több negyedévbe is beletelhet. És bár a befektetők számára rengeteg kérdőjel van – mint például Ukrajna, az emelkedő kamatlábak, a recessziós aggodalmak –, mégis reális a kockázata annak, hogy a túlzott óvatosság a vagyon vásárlóerejének csökkenését eredményezheti.”

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább