Vissza
Mit érdemes tudni a medvepiacról?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

A medvepiac általános definíciója szerint; a piac csúcspontja és mélypontja között legalább 20%-os csökkenés következik be.

A történelem áttekintése nagyban segíthet a „medvebiztosságban”!

A legfontosabb tudnivalók

A medvepiac általános definíciója szerint; a piac csúcspontja és mélypontja között legalább 20%-os csökkenés következik be.

A medvepiacok a részvénybefektetések normális részét képezik.

A medvepiacok történelmileg különböző hosszúságúak voltak, de a részvénypiacok mindig talpra álltak belőlük.

A jelenlegi piaci visszaesés egy hosszú ideje tartó szekuláris bikapiacon belüli medve korrekció lehet.

A jelenlegi piaci visszaesés végét valószínűleg befolyásolja majd, hogy a Federal Reserve hogyan kezeli az inflációt, valamint az, hogy Kína nulla-COVID politikája és az ukrajnai háború hogyan hathat az USA gazdaságára.

Az S&P 500 június 13-án medvepiacra lépett, mivel a magasabb kamatlábak, az infláció, a lassuló gazdasági növekedés és a geopolitikai kockázatok hatása miatti aggodalmak arra késztették a befektetőket, hogy eladják a részvényeket és a kötvényeket, és a készpénzben keressenek menedéket.

A medvepiacot általában úgy határozzák meg, hogy a piac csúcspontjától a mélypontig tartó eladás során legalább 20%-os csökkenés következik be – és a január 1-jei rekordközeli csúcsról a medveországba való zuhanás valóban meredek és mély volt. Ez a zuhanás azonban nem változtat azon a tényen, hogy a medvepiacok a részvénybefektetések normális részét képezik, és történelmileg átlagosan 6 évente jelentek meg.

A medvepiacok – akárcsak a bikapiacok – lehetnek ciklikusak vagy szekulárisak, és nem világos, hogy ezúttal melyik medvefaj érkezett meg. A ciklikus medvepiacok akkor jönnek létre, amikor a befektetői hangulat negatívvá válik, és általában hetekig vagy hónapokig tartanak. A szekuláris piacokat nem az üzleti ciklus fázisai, hanem a hosszú távú trendek – például a kamatlábak vagy a vállalati nyereségek iránya – vezérlik, és akár hosszú évekig is fennmaradhatnak, még a súlyos rövid távú megszakítások ellenére is. A szekuláris bikákra jellemző, hogy az árak hosszú távon emelkednek, az alkalmi korrekciók és rövid életű medvepiacok ellenére. A szekuláris medvepiacok ennek az ellentéte – hosszú távú árcsökkenés, amelyet alkalmi piaci emelkedések szakítanak meg.

Jurrien Timmer, a Fidelity globális eszközallokációs részlegének globális makróért felelős igazgatója szerint a jelenlegi medvei csökkenés nem feltétlenül jelenti a 2009 márciusában kezdődött, hosszú távú szekuláris bikapiac végét. Ez idő alatt a részvények négyszer estek ciklikus medvepiacra, legutóbb 2020 márciusában. Arra is rámutat, hogy az 1982-től 2000-ig tartó szekuláris bikapiacot 1987-ben egy piaci visszaesés szakította meg, amely az S&P 500 árfolyamát 33%-kal lejjebb vitte. „Tisztán emlékszem, hogy sokan depresszióra készültek, ami természetesen nem következett be” – mondja. „Egy-két évvel később a piac új csúcsokat döntött, és ez még körülbelül egy évtizedig folytatódott, egészen a 2000-es csúcsig.

Korrekciók kontra medvék

A rövid távú korrekciókban, amikor a részvények akár 10%-kal is esnek, a vevők hajlamosak gyorsan megjelenni, hogy kihasználják az alacsonyabb árakat, mert arra számítanak, hogy a részvények hamarosan ismét emelkedni fognak. A medvepiacokat azonban az jellemzi, hogy a befektetők várakozásai a gazdaság növekedésével és a részvények emelkedésével kapcsolatos bizalomról a növekedéssel kapcsolatos szkepticizmusra és a piacok lehetséges irányával kapcsolatos kételyekre változnak.

A bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a részvényárak emelkedni vagy esni fognak-e, arra késztetheti a befektetőket, hogy inkább eladják a részvényeket, mintsem, hogy vásároljanak. Ez a hangulat az árak további csökkenését okozhatja, és a befektetők portfólióiban lévő részvényallokációk alacsony hozamának elhúzódó időszakához vezethet. A medvepiacok azok számára is kockázatot jelentenek, akik meggondolatlanul megpróbálják „időzíteni a piacot” azáltal, hogy esés közben eladják a részvényeket, vagy megvásárolják azokat a gyakran tévesen piaci mélypontnak vélt időpontban.

Mit mond a történelem a medvékről?

Bár a medvepiacok történelmileg rövidebb ideig tartanak, mint a bikapiacok, mindkettő a befektetés rendszeres része. Az S&P 500 1926 óta 17 medvepiacot élt át. A történelem azt mutatja, hogy a medvék a részvényárfolyamok meredek zuhanásával jelennek meg, de a megérkezésük utáni viselkedésük változó a tekintetben, hogy meddig maradnak. Néhány medvepiac évekig tartott. Mások, mint például a 2020-as, néhány hónapig tartottak. A legtöbbet gazdasági recesszió kísérte, de persze nem mindet.

Forrás: Fidelity Investments

Mi űzheti el – vagy táplálhatja – a medvét?

A pénzügyi piacok számos tényező alapján mozognak felfelé és lefelé. Ezek közé tartoznak a befektetők várakozásai azzal kapcsolatban, hogy a vállalatok mennyi pénzt kereshetnek, vagy hogy a gazdaság milyen gyorsan vagy lassan növekszik. Ahogy a vállalatok beszámolnak a második negyedév eredményeiről, az eredmények valószínűleg jelentős szerepet játszanak majd a medvék vonzásában vagy elkergetésében. Ezt a medvepiacot azonban számos forrás táplálja, és a medve távozásának sebessége és ideje valószínűleg attól függ majd, hogy a politikai döntéshozók mennyire hatékonyan kezelik az inflációt és a geopolitikai kockázatokat. „Az infláció és az, hogy mit tesz a Fed a kamatlábakkal kapcsolatban, az ukrajnai konfliktus és Kína COVID-politikája lesz a leglényegesebb hatással a befektetésekre az év második felében” – mondja Ford O'Neil, a Fidelity veterán portfóliómenedzsere. Eddig a Federal Reserve kamatemeléssel reagált, ami hozzájárult a piacok csökkenéséhez a szorongást keltő szalagcímek kíséretében.

Ezeknek a szalagcímeknek a pszichológiai hatása is segíthet a medvék táplálásában. A szorongó, tapasztalatlan befektetők erős késztetést érezhetnek arra, hogy eladják eszközeiket, amikor meghallják a „medvepiac” kifejezést. Ha a pánik által vezérelt eladások széles körben elterjednek, a piacok volatilisebbé válhatnak, és tovább tarthat a kilábalásuk, mint ahogy azt a fundamentális tényezők egyébként sugallják.

Mit érdemes tennie egy medvepiac esetén?

Bár lehetetlen tudni, hogy a piac milyen irányba fog mozogni a közeljövőben, a medvepiacon történő eszközeladás szinte soha nem jó ötlet. A tanácsadójával való beszélgetés segíthet biztosítani, hogy a jelenlegi piaci környezettől függetlenül a jelenlegi eszközallokációja megfelelő legyen a hosszú távú céljai eléréséhez. Bár a részvényárfolyamok csökkenése szükségessé teheti portfóliójának újbóli kiegyensúlyozását, ha jól diverzifikált eszközösszetétellel rendelkezik, mint például részvények, kötvények és készpénz, amely összhangban van az Ön befektetési időkeretével, valamint a pénzügyi helyzetével és a kockázattűrő képességével, a medvepiac nem lehet ok arra, hogy eltérjen a kijelölt pénzügyi tervétől.

A Sziklás-hegységen átkelő túrázóhoz hasonlóan, a „medvebiztosság” tudatosítása segíthet növelni az Ön lelki nyugalmát még a fennálló kockázatok ellenére is!

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább