Vissza
Mikor érdemes befektetési alapokat választani?
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Ebben az írásban az egyik leggyakoribb befektetési eszköz alapjait ismertetjük meg a kezdő befektetőkkel.

Ebben az írásban az egyik leggyakoribb befektetési eszköz alapjait ismertetjük meg a kezdő befektetőkkel.

A befektetési alapok az új befektetők portfólióépítésének egyik leggyakoribb befektetési formája és gyakran a munkáltató által támogatott nyugdíjprogramok alapját is ezek képezik. A befektetési alapok olyan pénzügyi eszközök, amelyek számos befektetőtől összegyűjtött pénzből állnak és amelyeket különböző értékpapírokba, többek között részvényekbe, kötvényekbe, pénzpiaci eszközökbe és egyéb más eszközökbe fektetnek be. Mivel a befektetési alapok számos értékpapír között diverzifikálják a befektetéseket, így azok azonnali diverzifikációt biztosítanak, ezért kevésbé kockázatosak, mintha egy egyedi értékpapírt, például egyetlen részvényt tartanának.

Sok befektetési alap minimális befektetést követel meg a befektetőktől. Ezek a minimumösszegek attól különböznek, hogy ki milyen tranzakciós díj nélküli hálózaton keresztül fektet be – például IRA-be fektet-e be vagy automatikus befektetési tervre jelentkezik. 

Mennyire jó befektetésnek számít egy befektetési alap az Ön számára? Ennek eldöntéséhez az alábbiakat kell tudnia.

Professzionális irányítás

Azok a befektetők, akik nem rendelkeznek nagy pénzügyi tapasztalattal vagy nincs sok idejük és kellő érdeklődésük ahhoz, hogy saját maguk állítsanak össze és kövessenek nyomon egy részvény- vagy kötvénykosarat, azok végül ugyanott találják majd magukat, ahol elkezdték. Ugyanazon fognak gondolkodni; hogy akkor most hova is fektessenek be? A befektetési alapok népszerű lehetőségek az ilyen helyzetben lévő befektetők számára, mivel ezeket a befektetéseket professzionálisan kezelik. Ez azt jelenti, hogy egy vagy több megbízott személyt egy teljes kutatócsoport támogat az alap kezelésében, tehát az alapkezelők elvégzik az egyes értékpapírok kiválasztását Ön helyett.

Az összeállítás

Amikor a befektetők kölcsönös befektetési alapot választanak, nem birtokolják közvetlenül az alapot alkotó mögöttes részvényeket. Inkább a befektetési alap részvényesei, nem pedig az alapot alkotó egyes értékpapírok vagy eszközök részvényesei.

Tegyük fel például, hogy Ön a Vanguard Institutional Index (VINIX) befektetési alapot választja. Bár Ön befektetője ennek az alapnak, nem részvényese az Apple-nek (AAPL), és nem szavazhat az Apple éves közgyűlésein.

Mivel a befektetési alapok sokféle értékpapírba fektethetnek be, a befektetési alapoknak is többféle típusa létezik. A leggyakoribb típusok közé tartoznak a részvényalapok, a fix kamatozású alapok, az indexalapok és a pénzpiaci alapok.

A költségek

Mint minden befektetésnek, a befektetési alapoknak is megvan az ára. A részvényesek folyamatos díjakat és költségeket fizetnek a befektetési alapok birtoklásáért. Olyan különféle költségekkel számolhat, mint például:

Éves működési költségek

Ezek a folyamatos költségek fizetik az alapkezelőket, kutatócsoportjaikat és mindenki mást, aki a befektetési alapnak dolgozik. Ezek közé tartozhatnak a kezelési díjak és a 12b-1 díjak, amelyek az alap marketingjének és értékesítésének költségeit fizetik.

Értékesítési díjak

Ezek a díjak magukban foglalják az értékesítési jutalékokat és a befektetési jegyek vételének vagy eladásának egyszeri költségeit. A jutalékokat „terhelésnek” is nevezik és az alapot értékesítő értékesítőnek fizetik ki. A befektetők akkor találkoznak ezekkel a díjakkal, ha a befektetési alapot pénzügyi közvetítőn, például kereskedelmi bankon vagy befektetési bankon keresztül vásárolják meg. A közvetlenül az alaptársaságoktól vagy egy NTF-hálózattól vásárolt befektetési alapnál nincsenek ilyen tranzakciós díjak.

Visszaváltási díj

Ez egyfajta büntetés, ha a részvényes túl hamar adja el a befektetési alap befektetési jegyeit. Nem minden alap alkalmazza ezt, de a díj jellemzően akkor merül fel, ha a részvényeket egy meghatározott időszak lejárta előtt adják el. A befektetési alapokat nem éppen rövid távú kereskedésre tervezték. Általában hosszú távú befektetési stratégiák részét képezik.

A megfelelő döntés

Tényleg a befektetési alap a megfelelő befektetés az Ön számára? Mielőtt válaszolna erre a kérdésre, először is meg kell fontolnia néhány dolgot.

Miért fektet be?

Mielőtt befektetési jegyeket vásárolna egy befektetési alapban vagy bármilyen más befektetésben, meg kell határoznia, hogy egyáltalán miért fektet be. Ha nyugdíjcélú befektetéssel vagy lakásvásárlás céljából fektet be, a befektetési igényei és stratégiái mindkettő esetében nagyon különbözőek lesznek. Kezdje azzal, hogy kiszámolja, mennyi ideje van és mennyi kockázatot engedhet meg magának.

Bár a befektetési alapok népszerű választásnak számítanak, ez nem jelenti azt, hogy az egyetlen választás. Mérlegelje az összes befektetési lehetőséget, és vizsgálja meg más befektetési eszközök előnyeit és hátrányait is.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább