Vissza
Hogyan fektessünk be hosszútávon az ESG szempontok segítségével
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Az érdeklődés fenntartható befektetések iránt robbanásszerűen nő. Kereslet van az energiahatékony, környezetbarát, etikus vállalatokra.

ESG elvek útján – környezetbarát befektetési lehetőségekkel!

A fenntartható befektetések népszerűsége az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt. Ez többek között azért alakult így, mert sok befektető körében egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan befektetések iránt, amelyek megújuló és fenntartható energiát termelnek, növelik az energiahatékonyságot, a nyersanyagokat környezetbarát módszerekkel szerzik be, a termelési folyamat során kevés vagy egyáltalán nem használnak veszélyes vegyi anyagokat, korlátozzák a hulladék mennyiségét, előnyben részesítik az újrahasznosítást, figyelembe veszik az állatok jólétét, és a föld- és vízhasználatot. A felmérések alapján ez a fajta tudatosság különösen a fiatalabb befektetőkre jellemző. Mivel egyes becslések szerint a következő évtizedben 30 billió dollárnyi vagyon kerülhet át a baby boomerektől az ezredfordulósokhoz, ez egy valóban hosszú távú trend lehet.

Ha Ön jelenleg is beépíti a környezetvédelmi elveket a befektetési tervébe, vagy ezen gondolkodik, itt egy útiterv, hogy hogyan is navigáljon az ESG-befektetések világában.

Egy zöldebb világot szeretne?

Az a befektető, aki portfóliójának bizonyos százalékát környezetvédelmi elvek alapján kívánja irányítani, többféle okból is megteheti ezt. Egyes befektetők például olyan vállalatokba szeretnének befektetni, amelyek a vízhez való hozzáférés javításán dolgoznak, míg mások olyan vállalatokba szeretnének befektetni, amelyek a környezetszennyezés csökkentésén dolgoznak.

A környezetvédelmi aggályok közül talán a leggyakoribb az éghajlatváltozás. A klímaváltozás potenciálisan mindenütt jelenlévő hatása a világ népességének és energiaigényének exponenciális növekedésével függ össze. Az ENSZ Népesedési Osztálya szerint a Föld népessége a századforduló táján a mostani közel 8 milliárdról a becslések szerint valamivel 11 milliárd alá fog emelkedni. Jelenleg a világ energiájának mintegy 15%-a származik zöld forrásokból, de ahhoz, hogy a globális felmelegedés az ipari forradalom előttihez képest 1,5°C-os növekedés alatt maradjon, ami sok tudós szerint visszafordíthatatlan környezeti változásokat eredményezne, ennek az aránynak 2030-ra 30%-hoz, 2050-re pedig 60%-hoz kellene közelítenie.

A Bank of America 2021. februári becslése szerint a nettó nulla kibocsátás eléréséhez évente 2-4 billió dollárnyi globális beruházásra van szükség, és ez a kiadási szint több mint 100 milliárd dollárnyi éves kutatás-fejlesztési ráfordítást eredményezne a tiszta technológiák terén. A szél- és napenergia számos földrajzi területen már most is olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok, így úgy tűnik, hogy a következő évtizedben a gazdasági és a környezetvédelmi ösztönzők között némi összhang áll fenn.

Úgy tűnik, hogy a zöld energia nagy szerepet fog játszani a Föld növekvő energiaszükségletének kielégítésében. A Bloomberg New Energy Finance kutatócég előrejelzése szerint a világ energiaigénye 2019 és 2050 között várhatóan 9%-kal fog növekedni. Ez idő alatt a világ nap-, szél- és egyéb megújuló forrásokból származó energiájának aránya a mai 4%-ról 14%-ra emelkedik. Az előrejelzések szerint a kibocsátásmentes energiaforrások - beleértve az atomenergiát és a bioenergiát – összesen a világ primerenergiájának 27%-át fogják biztosítani, szemben a mai 17%-kal.

Erőteljes támogatás az ökológiai trend mögött

A kormányzati támogatás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a környezetvédelmi befektetési lehetőségek, és különösen a megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet játszanak az éghajlatváltozás (és más környezetvédelmi problémák) kezelésének megoldásában. Ez magában foglalja a végrehajtó politikákat és a globális jogszabályokat, amelyek célja az éghajlatváltozás kezelése, továbbá az ilyen technológiák növekedésének támogatása, hogy segítsenek a költségek csökkentésében.

Ezek az erőfeszítések hozzájárultak ahhoz, hogy a megújuló energiák költségei drámaian lecsökkenjenek. Az USA Energiainformációs Hivatalának becslése szerint például a napenergia költsége 2010 és 2021 januárja között 82%-kal csökkent, a szélenergia költsége pedig ugyanezen időszak alatt 43%-kal. A napelemek, az akkumulátortechnológia, a szélturbinák és más környezetbarát kezdeményezések alacsonyabb költségei kritikus tényezőt jelentenek a zöld energiát hasznosító technológiák elfogadásában.

A környezetvédelmi befektetések világának felfedezése

Ha nem ismeri a környezetbarát befektetéseket, akkor érdemes megnézni a referenciaindexek összetételét. A zöld energia területén a legnépszerűbb benchmarkok közé tartozik például az S&P Global Clean Energy Index (SPGTCLEN), a NASDAQ Clean Edge Green Energy Index (CELS) vagy a World Alternative Energy Index (WAEXPDC). Megnézheti a környezetvédelemre összpontosító ESG ETF-ek és befektetési alapok összetételét is. Emellett léteznek zöld kötvények – környezetbarát projektek finanszírozására kibocsátott fix jövedelmű befektetések.

Érdemes megjegyezni, hogy sok egyéni befektető nem rendelkezik a szükséges szakértelemmel vagy tapasztalattal annak megállapításához, hogy egy befektetés összhangban van-e a kívánt környezetvédelmi elvekkel. Például egy vállalat környezeti hatásának értékelésének egyik módja a kibocsátási adatokon keresztül történik, amelyek mind a szén-dioxid-intenzitáson, mind az abszolút kibocsátáson alapulnak. A mérgező kibocsátások esetében hasznosak lehetnek a környezetvédelmi megfelelésre vonatkozó adatok, beleértve a szabálysértéseket, jogsértéseket és az egyes előírások megszegéséért kiszabott bírságokat, a vállalat méretéhez igazítva. Az ilyen adatokhoz való hozzáférés és azok értelmezésének képessége időt, szakértelmet és tapasztalatot igényelhet.

Mindezek mellett léteznek olyan eszközök, amelyek segíthetnek az Ön környezetvédelmi elveivel összhangban lévő befektetések megtalálásában. Az ESG-jelentések és minősítések például ilyen eszközök. A szolgáltatók ESG minősítései értékelést adhatnak arról, hogy egy alap és annak összetevői mennyire igazodnak az ESG-tényezőkhöz – beleértve a környezetvédelmi elveket is. Meg kell jegyezni, hogy a szolgáltatók minősítési módszertanát nem feltétlenül hozzák teljes mértékben nyilvánosságra a befektetők számára, ami az átláthatóságot potenciális kérdéssé teszi. És még az ESG minősítések felhasználása esetén is mélyebben bele kell ásnia magát az adott befektetésbe, hogy megállapítsa, az megfelel-e az Ön elveinek és általános befektetési céljainak.

Ami viszont még fontosabb, hogy a feltörekvő iparágakba történő befektetéseknek – az általánosan ismert, befektetésekkel járó kockázatokon túl – létezhetnek további kockázatai is, mivel az elvárások ésszerűtlenek lehetnek, a bevételek kiszámíthatatlanok, és a piacok sem az egyetlen olyan erők, amelyek meghatározzák a sikert vagy a kudarcot. Például, bár a nap- és szélerőművek jelenleg költségben versenyezhetnek a gázzal és a kőolajjal (amelyek termelését szintén erősen támogatják), a támogatásokra való folyamatos támaszkodás megnehezíti e vállalatok hosszú távú nyereségpotenciáljának értékelését, ahogy az iparág érik és a verseny fokozódik.

Mindezzel együtt, ha a környezetvédelmi elvek alapján történő befektetés fontos az Ön számára, jelenleg több lehetősége van rá, mint valaha.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább