Vissza
Bevezetés a befektetések világába
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Befektetés: pénzed gyarapításának hatékony módja. Néhány főbb fogalom ismerete elengedhetetlen.

A megfelelő befektetés az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a meglévő pénzedet gyarapíthasd. Ehhez pedig mindössze néhány főbb fogalom ismeretére van szükséged.

Mi az a befektetés?

A befektetés azt jelenti, hogy a pénzedet részvényekbe, kötvényekbe vagy más pénzügyi eszközökbe fekteted, amelyekből aztán profitot termelhetsz. Ez egy sokkal kevésbé ijesztő dolog, mint azt elsőre gondolná az ember. Ugyanis egy cseppet sem kell pénzügyi gurunak lenned ahhoz, hogy megértsd és elkezd a saját befektetéseidet. Íme az alapok:

Részvények

Ezeket a vállalatok bocsátják ki és valóban részvényeknek nevezik őket. Amikor részvényt vásárolsz, akkor ezzel abban a pillanatban az adott vállalat résztulajdonosává válsz. A részvények nagyobb növekedési potenciált kínálnak, mint a kötvények, de ezzel együtt nagyobb kockázatot is hordoznak. A részvények, az értékpapírok csoportjába tartozik.

Kötvények

Amikor kötvényt vásárolsz egy kormányzati szervtől vagy vállalattól, akkor tulajdonképpen pénzt kölcsönzöl nekik. Mint minden hitelező, ez alapján Te is elvárhatod, hogy ezt az összeget teljes egészében visszafizessék, beleértve a kamatokat is. A kötvények általában kisebb kockázatot jelentenek, mint a részvények, de ezzel együtt alacsonyabb hozamlehetőséget is kínálnak. A kötvényeket fix jövedelemnek is nevezik.

Befektetési alapok

Ez a részvények vagy kötvények egyfajta gyűjteményét jelenti, amelyet professzionálisan kezelnek. A befektetési alapok a Te és más befektetők pénzét egyesítik, amelyet végül értékpapírok vásárlására használnak fel. Az ár az alapban tartott értékpapírok kereskedési nap végére kialakult értékén alapul.

Tőzsdén kereskedett befektetési alapok, más néven ETF-ek

Ezek olyan értékpapírkosarak, amelyekkel a kereskedési nap folyamán úgy kereskednek, mint az egyes értékpapírokkal. Az ETF-ek vétele és eladása során az árfolyam ingadozik, hogy tükrözze a mögöttes állományok változó árát.

Hogyan lehet pénzt keresni a befektetéssel?

Befektetéseiddel kétféleképpen kereshetsz pénzt. Először is a kifizetések révén, például kamat vagy osztalék formájában. A második módja a befektetések értéknövekedése, azaz a tőkenyereség révén. Amikor a befektetésed felértékelődik, azzal az értéke is megnövekszik.

Egy egyszerű példa

Tegyük fel, hogy egy adott vállalat egyetlen részvényét 1000 forintért vásároltad meg és a részvény árfolyama egy év alatt 10%-kal emelkedett. Ha ezt a részvényt 1100 forintért adnád el, akkor azzal 100 forint nyereséget szereznél, levonva a kereskedési költségeket és az adókat is. A részvényeid megnövekedett értéke akkor "realizálódik", amikor eladod a részvényeidet. Addig minden értéknövekedés "nem realizált" nyereségnek minősül. Ha a részvény 100 forint osztalékot is fizetne, azzal a teljes hozamod 200 forint, azaz 20% lenne.

A befektetés a pénzügyi stratégiád egy valóban kritikus része

Idővel az infláció – az áruk és szolgáltatások általános drágulása – felemészti a vásárlóerőt. Gondolj csak arra, hogy szüleid vagy a nagyszüleid mennyit fizettek első az otthonukért. Hasonlítsd ezt össze az ingatlanok jelenlegi árával. Egészen jól látható a különbség, ugye? A befektetések növekedési potenciálja arra törekszik, hogy Te mindig az infláció előtt maradj.

A kamatos kamatozás ereje az idő múlásával

A kamatos kamatozás hógolyó-hatása rendkívül erőteljes lehet, hiszen, ha a kezdeti tőkén nyereséget könyvelhetsz el, akkor ezután a nyereségen is nyereséget érhetsz el, és így tovább. Példaként egy 1000 forintos kezdeti tőke évi 10%-os hozam mellett az első év után 1100 forintot érne, a második év után 1210 forintot, a harmadik év után 1331 forintot, a negyedik év után 1464,10 forintot, és így tovább. Ez természetesen egy hipotetikus helyzet és feltételezi, hogy minden egyes évben 10%-os hozamot érsz el, ami persze nem valószínű.

Ez a hógolyó-hatás természetesen sokkal csábítóbbá teszi a korai befektetést, különösen a nyugdíjszámlán elérhető adókedvezmények miatt. Hiszen minél korábban kezded el a befektetést, annál nagyobb lesz a kamatos kamatozás lehetősége. Ráadásul minél többet fizetsz be a nyugdíjalapodba, az csak annál jobb! Igyekezz minden évben a maximális összeget befizetni, hogy a tőkéd így a lehető legnagyobb hozamot termelhesse.

A nagyobb kockázat nagyobb jutalom lehetőségét jelenti és fordítva

A kockázat és a jutalom fordított arányban áll egymással. Nem létezik olyan befektetés, amely folyamatosan magas hozammal jár és nem rendelkezik semmilyen kockázattal. Az egyes befektetési típusok különböző kockázati szinteket hordoznak. A részvények és kötvények eltérő tulajdonságait kihasználhatod. Itt jön a képbe a diverzifikáció fogalma.

Diverzifikálás – Ne tedd az összes porcelánt egy kosárba!

Ahelyett, hogy pénzedet csak egy adott vállalatba vagy csak egy adott eszközosztályba (például részvényekbe vagy kötvényekbe) fektetnéd, válaszd a diverzifikációt, amely a kockázatot a befektetések szélesebb körű keverékének kiválasztásával oszlatja el. Gondolj erre úgy, mint egy csapatsportra, ahol minden játékosnak különböző erősségei és gyengeségei vannak. Egyetlen rossz játékosteljesítmény miatt nem kell az egész meccsnek elúsznia, hiszen a csapat közös erőfeszítése határozza meg az eredményt. A részvények és kötvények megfelelő keveréke természetesen a Te kockázattűrő képességedtől is függ.

A különböző határidők eltérő pénzügyi megközelítést igényelnek

Tegyük fel, hogy egy olyan jövőbeli cél érdekében fektetsz be, amely csak több év múlva lesz esedékes. Mivel így jóval több időd van, megfontolhatod, hogy több részvényt vezess be a portfóliódba. Ha a részvényeknek esős évük van, akkor nagyobb lesz az időkereted arra is, hogy visszanyerd az esetleges veszteségeket, mielőtt ténylegesen szükséged lenne a befektetett pénzre.

„Hamarosan hozzá kell férnem a megtakarításaimhoz, de nem akarom készpénzben tartani…”

A befektetők több helyen is tarthatják a pénzüket, amelyet nem akarnak befektetni. Elhelyezhetik például megtakarítási számlákon, pénzpiaci alapokban, letéti jegyekben és bizonyos rövid lejáratú kötvényekben. Annak eldöntése során, hogy a készpénzedet egyáltalán befektesd-e és mikor is fektesd be, figyelembe kell venned a céljaidat, az időkeretedet, a hozzáállásodat és az igényeidet is.

A lényeg

A befektetés, mint olyan, mindenki számára megfelelő lehet. Nincs szükség mély zsebekre vagy felsőfokú végzettségre ahhoz, hogy valaki befektető legyen. Arra is lehetőséged van, hogy kicsiben kezd el. És minél hamarabb kezded, annál több ideje lesz a pénzednek is a potenciális növekedésre.


Legújabb cikkek

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

7 lépés a szükséges nyugdíj kiszámolásához

Friss nyugdíjasok örülnek az ébresztőóra eldobásának, de a pénzügyi oldal kissé nyomasztó lehet számukra.

2023-02-14

Olvass tovább