Befektetési alap: költséghatékony eszköz a tőke fektetésére és kockázatmegosztásra. Egyszerű befektetési lehetőség.

A befektetési alap egy olyan eszköz, ami azt teszi lehetővé, hogy a befektetők a megtakarításra vagy befektetésre szánt tőkéjüket egyszerű és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be.

Mi az a befektetési alap?

A befektetési alap egy olyan eszköz, ami azt teszi lehetővé, hogy a befektetők a megtakarításra vagy befektetésre szánt tőkéjüket egyszerű és költséghatékony módon, a kockázatok megosztásával fektethessék be.

Egyszerűbben, egy hétköznapi, konkrét példával szemléltetve: ha van pl. évente 3 millió forintunk, amit szeretnénk félretenni, befektetni, akkor abból vehetünk akár néhány részvényt vagy kötvényt, de ez sajnos csak elenyésző mennyiségű befektetési  eszközre lenne elég. Ezzel szemben, ha egy befektetési alapot választunk, akkor egy olyan megoldást találhatunk, amit rajtunk kívül már sok más kisbefektető is választott, részesült annak lehetséges hozamából. Egy alap ezáltal akár sok milliárd forintos (vagy éppen más devizanemben lévő) vagyont kezel. Szóval, egy ilyen alap rengeteg részvényt és/vagy kötvényt, akár sok 100 db-ot is vásárolhat, mi pedig abból és azok hozamából a befektetett pénzünkkel arányosan részesülhetünk.

Kockázatmegoszlás : a fent említett példa kimondatlanul is egyértelműen reprezentálja a befektetési alapok kockázatának porlasztását, megoszlását. Ahogy olvashatták, egyetlen befektetési alap megvásárlásával több száz, vagy akár több ezer egyedi értékpapírból álló, szakszerűen, portfóliómenedzserek által összeállított portfóliót vásárolunk meg, ami valljuk be, egyéni befektetőként óriási erőfeszítést, kutatómunkát, energiát és időt felemésztve történhetne csak meg – és laikusként ezek révén sem tudnánk valószínűleg teljes mértékben profitábilis portfóliót felépíteni. A befektetési alapok esetében így a kockázatok eloszlanak több eszköz, akár iparágak és több földrajzi terület közt.

A befektetési alapok típusai:

  • Pénzpiaci alapok: 1 éven belül lejáró diszkontkincstárjegyek és államkötvények, készpénzt és lekötött betéteket tartalmaznak általában
  • Kötvényalapok: állampapírok és vállalati kötvények, erős befolyásoló tényező az éppen aktuális jegybanki alapkamat szint
  • Abszolút hozamú alapok: az alapmottója, hogy minden piaci körülmény között pozitív hozamra törekednek, nagyon széles a befektetési lehetőségük, a befektetési politika határozza meg a mozgásteret. Minden esetben aktívan kezelt alapok, képesek eső és növekedő piacon is pozitív hozamot elérni.
  • Vegyes alapok: befektetési politika alapján az van meghatározva, hogy milyen arányban tartalmazhat pozíciókat, kötvény és részvényarányokat
  • Részvényalapok: meghatározó arányban részvényeket tartalmaznak
  • tematikus alapok Pl.: Aegon Megatrend. Stratégia: kiválasztanak egy hosszútávú trendet, amelynek alárendelten hosszútávon, elkötelezetten építenek tőkepiaci pozíciókat. Trendek, pl.: öregedő társadalom: idősgondozás, 5G technológiák, gaming, robotika az orvostudományban, megújuló energia, kiberbiztonság.
  • fejlett piaci alapok Pl.: Franklin U.S. Opportunities Fund. Befeketési lehetőségeket keres akár több ezer cég közül, olyan piaci alulértékeltséget keresve, ami a piacon esetlegesen még nincs beárazva, így rövid és/vagy hosszútávon mégis emelkedés várható az árfolyamukban.
  • fejlődő piaci részvények Pl.: Aegon Feltörekvő Piaci ESG: Ázsia, Afrika, Dél-Amerika. Csak olyan cégekbe fektetnek, amik a saját területükön kifejezetten törekednek az ökológiai tudatosságra, általában valamelyest elmaradott régiókban, alsóbb fejlettségi szinten levő területeken tevékenykednek.
  • Egyéb (pl. Total Return/ nyersanyag): pl.: SPDR Gold Shares alap: előnye a klasszikus arannyal szemben, hogy nem csak az arany éppen aktuális árfolyama van rá hatással, hanem például a bányák bevétele is, tehát az előállítás, az értékesítési folyamat és a feldolgozás folyamata is befolyásoló tényező, ami mindenképpen széleskörű eredménnyel kecsegtet

Csatlakozás típusát tekintve egy alap lehet:

  • Nyílt végű alapok: bármikor vásárolhatunk belőle, és bármikor el is adhatjuk, azaz visszaválthatjuk a befektetési alapot. Nincs meghatározott, fix futamideje, csak az alap tevékenységéből adódó ajánlott befektetési futamidő
  • Zárt végű alapok: csak az alap indulását megelőző jegyzési időszakban jegyeztethetünk elő belőle, és alap zártkörű befektetési jegy tulajdonosai vehetik meg tőlünk az eladni kívánt részesedésünket. Határozott futamidejű alapok.

Összegzés

Ha valaki egy olyan befektetési és/vagy megtakarítási formával szeretne élni, ahol alacsonyabb a kockázat, rugalmas, könnyen kezelhető, költséghatékony és mindemellett tőkepiaci szakértelmet sem igényel mindenképpen, akkor a befektetési alapok valós alternatívát, megoldást tudnak nyújtani számára!

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább