Vissza
A világ 11 legnagyobb befektetője
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Nagy pénzkezelők: pénzügyi világ rocksztárjai. Sikereik hatalmas vagyonokat hoznak és másoknak is segítenek hasonló eredmény elérésében.

A nagyszerű pénzkezelők olyanok, mint a pénzügyi világ rocksztárjai. A legnagyobb befektetők mindannyian hatalmas vagyont szereztek a sikereikből, és sok esetben további millióknak segítettek hasonló hozamot elérni.

Ezek a befektetők nagyon különböznek a kereskedés során alkalmazott stratégiáik és filozófiáik tekintetében; egyesek új és innovatív módszereket találtak ki befektetéseik elemzésére, míg mások szinte teljesen ösztönösen választottak értékpapírokat. Amiben ezek a befektetők nem különböznek, az az, hogy képesek voltak következetesen legyőzni a piacot.

Benjamin Graham

Ben Graham befektetési menedzserként és pénzügyi oktatóként is jeleskedett. Többek között két páratlan jelentőségű befektetési klasszikus szerzője. Őt tartják a két alapvető befektetési tudományág – a biztonságelemzés és az értékalapú befektetés – atyjaként is számon. A Graham-féle értékalapú befektetés lényege, hogy minden befektetésnek lényegesen többet kell érnie, mint amennyit a befektetőnek fizetnie kell érte. Hitt a fundamentális elemzésben, és olyan vállalatokat keresett, amelyek erős mérleggel rendelkeznek, vagyis kevés adóssággal, átlagon felüli haszonkulccsal és bőséges cash flow-val.

John Templeton

John Templetonról, az elmúlt évszázad egyik legnagyobb kontrariánusáról azt mondják, hogy a gazdasági válság idején alacsonyan vásárolt, az internetboom idején magasan adott el, és a kettő között nem kevés jó döntést hozott. Templeton hozta létre a világ legnagyobb és legsikeresebb nemzetközi befektetési alapjait. A Templeton-alapokat 1992-ben adta el a Franklin Groupnak. 1999-ben a Money magazin „az évszázad vitathatatlanul legnagyobb globális részvényválasztójának” nevezte. Mint a Bahamákon élő, honosított brit állampolgárként II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte őt számos, addig elért eredményéért.

Thomas Rowe Price Jr.

Thomas Rowe Price Jr.-t „a növekedési befektetések atyjának” tartják. Fejlődő éveit a gazdasági válsággal küzdve töltötte, és a lecke, amit megtanult, nem az volt, hogy maradjon távol a részvényektől, hanem hogy ölelje fel őket. Price a pénzügyi piacokat ciklikusnak tekintette. Tömegellenzőként hosszú távon jó vállalatokba fektetett be, ami ebben az időben gyakorlatilag ismeretlen volt. Befektetési filozófiája szerint a befektetőknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az egyéni részvényválasztásra hosszú távon. A fegyelem, a folyamat, a következetesség és a fundamentális kutatás lett sikeres befektetői karrierjének alapja.

John Neff

Neff 1964-ben csatlakozott a Wellington Management Co-hoz, és több mint 30 évig maradt a cégnél, amelynek három alapját kezelte. Kedvelt befektetési taktikája a népszerű iparágakba való befektetés volt közvetett utakon keresztül. Értékbefektetőként tartották számon, mivel az alacsony P/E-aránnyal és erős osztalékhozammal rendelkező vállalatokra összpontosított. A Windsor Alapot 31 éven át vezette (1995-ben zárult), és 13,7%-os hozamot ért el, szemben az S&P 500 10,6%-os hozamával ugyanezen időszak alatt. Ez az 1964-ben történt kezdeti befektetés több mint 53-szorosát jelenti.

Jesse Livermore

Jesse Livermore-nak nem volt formális végzettsége vagy tőzsdei kereskedési tapasztalata. Igazi önerejéből felemelkedett ember volt, aki a győztesektől és a vesztesektől is tanult. Ezek a sikerek és kudarcok segítettek megszilárdítani azokat a kereskedési ötleteket, amelyek ma is megtalálhatók a piacon. Livermore már tizenévesen elkezdett saját magának kereskedni, és tizenhat éves korára állítólag már több mint 1000 dolláros nyereséget ért el, ami akkoriban nagy pénznek számított. A következő néhány évben további pénzt keresett az úgynevezett „vödörüzletek” ellen fogadva, amelyek nem törvényes kereskedéseket bonyolítottak le - az ügyfelek a ház ellen fogadtak a részvényárfolyamok mozgására.

Peter Lynch

Peter Lynch 1977-től 1990-ig vezette a Fidelity Magellan Fundot, amely alatt az alap vagyona 18 millió dollárról 14 milliárd dollárra nőtt. Ennél is fontosabb, hogy Lynch állítólag ebből a 13 évből 11-ben megverte az S&P 500 index referenciaértékét, és éves átlagban 29%-os hozamot ért el. A gyakran kaméleonként jellemzett Peter Lynch alkalmazkodott az éppen aktuális befektetési stílushoz. Amikor azonban konkrét részvények kiválasztására került sor, Peter Lynch ragaszkodott ahhoz, amit ismert és/vagy könnyen megértett.

Soros György

Soros György mestere volt annak, hogy a széleskörű gazdasági trendeket nagy tőkeáttételű, gyilkos kötvény- és devizapiaci játékokká alakítsa. Befektetőként Soros rövid távú spekuláns volt, aki hatalmas téteket tett a pénzügyi piacok irányára. Soros György 1973-ban megalapította a Soros Fund Management fedezeti alapot, amelyből végül a jól ismert és elismert Quantum Fund lett. Közel két évtizeden át vezette ezt az agresszív és sikeres fedezeti alapot, amely a beszámolók szerint évente 30% feletti hozamot ért el, mi több; két alkalommal több mint 100%-os éves hozamot ért el.

Warren Buffett

Az „Omahai bölcsként” emlegetett Warren Buffettet a történelem egyik legsikeresebb befektetőjeként tartják számon. A Benjamin Graham által lefektetett elveket követve több milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze, főként a Berkshire Hathawayen keresztül történő részvények és vállalatok vásárlásával. Aki 1965-ben 10 000 dollárt fektetett a Berkshire Hathawaybe, az ma már 165 millió dollár felett jár. Buffett fegyelemre, türelemre és értékre épülő befektetési stílusa évtizedek óta következetesen felülmúlja a piac teljesítményét.

John (Jack) Bogle

Bogle 1975-ben alapította meg a Vanguard Group befektetési alapkezelő társaságot, és a világ egyik legnagyobb és legelismertebb alapkezelőjévé tette. Bogle úttörő szerepet játszott a no-load befektetési alapok bevezetésében, és befektetők milliói számára az alacsony költségű indexbefektetésekért szállt síkra. Megalkotta és 1976-ban bevezette az első indexalapot, a Vanguard 500-at. Jack Bogle befektetési filozófiája a piaci hozamok megragadását szorgalmazza olyan széles körű indexalapú befektetési alapokba történő befektetéssel, amelyeket terhelést nem igénylő, alacsony költségű, alacsony forgalmú és passzívan kezelt alapokként jellemeznek.

Carl Icahn

Carl Icahn aktivista és harcias befektető, aki a köztulajdonban lévő vállalatokban lévő tulajdonosi pozíciókat arra használja, hogy a részvényei értékének növelését célzó változásokat kényszerítsen ki. Icahn a hetvenes évek végén kezdte el komolyan vállalati portyázási tevékenységét, és a TWA 1985-ös ellenséges felvásárlásával került a nagyok ligájába. Icahn leginkább az „Icahn Lift”-ről híres. Ez egy Wall Street-i kifejezés, amely egy vállalat részvényárfolyamának felfelé ugrását írja le, ami jellemzően akkor következik be, amikor Carl Icahn elkezdi felvásárolni egy olyan vállalat részvényeit, amelyet szerinte rosszul vezetnek.

William H. Gross

A „kötvények királyának” tartott Bill Gross a világ vezető kötvényalap-kezelője. A PIMCO kötvényalap-család alapítójaként és ügyvezető igazgatójaként ő és csapata több mint 1,92 billió dollárnyi fix kamatozású vagyont kezel. 1996-ban Gross volt az első portfóliómenedzser, akit a kötvény- és portfólióelemzés fejlődéséhez való hozzájárulásáért bevettek a Fixed-Income Analyst Society Inc. dicsőségcsarnokába.

Összefoglalva

Mint azt minden tapasztalt befektető tudja, a saját utunk kijelölése és a hosszú távú, piacverő hozamok elérése nem könnyű feladat. Mégis láthatjuk, hogy vannak olyan befektetők, akik a bérelt helyüket örökre bebiztosították maguknak a pénzügyi történelemben. Valamint azt is láthatjuk, hogy nem csak egy "tuti" befektetés létezik, amin mindenki meg tud gazdagodni.

Legújabb cikkek

3 legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítási forma

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a gyermek-megtakarítások különböző formáiról szóló összes információt.

2023-03-14

Olvass tovább

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

7 lépés a szükséges nyugdíj kiszámolásához

Friss nyugdíjasok örülnek az ébresztőóra eldobásának, de a pénzügyi oldal kissé nyomasztó lehet számukra.

2023-02-14

Olvass tovább