Vissza
A legnagyobb piac átrendező trendek
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Az elkövetkező években a diszruptív („romboló”, „bomlasztó”) vállalatok segíthetnek alakítani a befektetések világát.

Az elkövetkező években a diszruptív („romboló”, „bomlasztó”) vállalatok segíthetnek alakítani a befektetések világát.

A legfontosabb tudnivalók

1. A diszruptorok olyan vállalatok, amelyek képesek megváltoztatni a meglévő üzleti modelleket.

2. A diszruptorokba való befektetés számos ágazatban és iparágban is lehetséges. Jelenleg több bomlasztó befektetési eszköz létezik, mint valaha.

3. A világ legnagyobb vállalatai közül néhányan olyan diszruptorok, amelyek új üzleti modelleket vezettek be és teljesen új iparágakat teremtve megváltoztatták a már kialakult iparágakat. Kiemelkedő példák erre az Amazon (AMZN), a Facebook (FB), Netflix (NFLX) és az Uber (UBER).

A diszrupció a tematikus befektetés egyik alkategóriája és minden eddiginél több lehetőség van arra, hogy az ilyen típusú innovatív vállalatokba és témákba fektessünk – amennyiben ez összhangban van a stratégiánkkal és céljainkkal. A tematikus befektetés lehetővé teheti, hogy olyan hosszú távú trendekbe vagy témákba fektessen be, amelyekben Ön hisz. A tematikus alapok segíthetnek megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek országokon, ágazatokon és piaci kapitalizáción is átívelőek lehetnek.

Mik azok a diszruptorok?

A diszruptorok olyan vállalatok, amelyek képesek megváltoztatni vagy teljesen kiszorítani a meglévő vállalatokat és iparágakat. Ezek a vállalatok olyan innovatív technológiákkal vagy műveletekkel rendelkezhetnek, amelyek hatékonyabbak vagy elavulttá teszik az üzletvitel régi módját – ideértve például azokat, amelyek a metaversenyt, a blokklánc-technológiát és az autonóm vezetést szolgáló kapacitásokat építik ki, hogy csak néhányat említsünk.

„A diszruptív vállalatok számos hagyományos iparágat megváltoztattak, innovatív, gyakran a technológia és az internetes platformok által lehetővé tett megközelítéseket hoztak létre, hogy ezek segítségével termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfeleknek” - mondja Chris Lee, a Fidelity Disruptors Fund (FGDFX) kutatási ügyvezető igazgatója és társ-portfóliókezelője.

A diszruptív befektetések boncolgatása

Bár a diszruptorok a gazdaság számos területén megtalálhatók. A Fidelity 5 kulcsfontosságú diszruptor területet azonosított: automatizálás, kommunikáció, pénzügy, orvostudomány és technológia.

„Az automatizálás az egyik legerőteljesebb trend, amelyet kutatócsoportunk megfigyel a mai világban” - mondja Lee. „A gyárakban például elképesztő innováció zajlik a hatékonyság javítása és a biztonság növelése érdekében az ipari robotika és a fejlett érzékelő berendezések alkalmazásával.”

Lee azt is megjegyzi, hogy a bomlasztó technológiák az internetes és mobil platformokon keresztül átalakítják a fogyasztói élményeket. „Kutatócsoportjaink még sok olyan bomlasztó lehetőséget látnak az új üzleti modellek számára, amelyek egyedülálló értéket nyújtanak a fogyasztóknak és javítják mindennapi életünket, nem is beszélve a gépi tanulás terén elért eredményekről és az adatok robbanásszerű növekedését és a felhőalapú számítástechnikára való áttérést kihasználó vállalatokról.” Gondoljunk csak a metaversumra, amely a technológiai „jósok” szerint az internet következő evolúciója – az internet 3D-s modellje – lehet. Több Wall Street-i cég úgy véli, hogy a metaversum bomlasztó potenciálja kevesebb, mint egy évtized alatt több tízbilliós iparágat hozhat majd létre.

Risteard Hogan, a Fidelity diszruptív alapjának kutatási ügyvezető igazgatója és társportfólió-kezelője megjegyzi, hogy a diszruptív vállalatok egyre gyakrabban segítenek hatékonyabb pénzügyi megoldások kifejlesztésében és megvalósításában. „Gondoljunk csak a mobilfizetések növekedésére. A mobileszközökön keresztül történő fizetések elképesztő ütemű növekedését látjuk, amelyek gyorsabb és biztonságosabb tranzakciókat kínálnak, ugyanakkor piaci részesedésük még mindig alacsony. Ez arra utal, hogy egy hosszú távú, bomlasztó trend kezdeti szakaszában lehetünk.”

A diszrupció az orvosi terápiák és szolgáltatások egész területén is zajlik. Hogan beszél a Fidelity kutatásának igazi izgalmairól is, az élettudományi eszközök és berendezések áttörő innovációjával kapcsolatban, amelyek alapvetően megváltoztatják az emberi biológia megértését.

„Kutatásaink olyan vállalatokat tárnak fel, amelyek most már képesek új módszerekkel gyógyszereket létrehozni, mind a nagyon ritka betegségek, mind más nagy, eddig kiaknázatlan piacok számára. Csapatunk arra számít, hogy ezek az előremutató lépések elősegítik majd új biotechnológiai cégek létrejöttét, amelyek közül néhányan feltalálják majd a jövő gyógyszereit olyan területeken, mint az immunonkológia, a sejtterápia, a génterápia, a célzott terápiák és más egyéb területeken.”

A diszruptív befektetés

A más részvénykategóriákhoz kapcsolódó befektetési kockázatok többsége, vagy mondjuk úgy egésze, fennáll a diszruptív részvények esetében is. Minden egyes részvényt, alapot vagy egyéb befektetést alaposan át kell vizsgálnia, hogy teljes mértékben megértse annak jellemzőit és kockázatait.

A diszruptív befektetések is hordozhatnak néhány egyedi jellemzőt, amelyeket értékelni kell. Például, néhány esetben a diszruptorok az átlagosnál nagyobb volatilitást mutathatnak, mivel a befektetők eltérő véleményt alkotnak ezeknek az iparágat megváltoztató vállalatoknak a rövid távú kilátásairól. Ez lehetőségeket teremthet a hosszútávon gondolkodó befektetők számára; ugyanakkor megerősíti a diverzifikáció fontosságát is! „A stratégia megléte és egy diverzifikált portfólió felépítése segíthet a vállalatspecifikus kockázatok és a portfólió általános volatilitásának mérséklésében” - mondja Michael Kim, a Fidelity diszruptív alapok kvantitatív elemzője és társportfóliómenedzsere.

A diszruptív alapokkal kapcsolatos gyakori mítosz, hogy túl szűk vagy túlságosan fókuszáltak egy befektető portfóliójához. Valójában egy tematikus alap több tucatnyi részvényt tarthat különböző régiókból, ágazatokból, piaci tőkeértékekből származó részvényekkel. Ezek az alapok jellemzően szatellit-tartásként szolgálhatnak, hogy egy szélesebb diverzifikált portfólió mellett kitettséget szerezzen egy olyan témában, amelyben Ön valóban hisz.

Kedvet kapott egy kis bomlasztáshoz?

A diszruptív befektetések terén jelentős fellendülés tapasztalható a megnövekedett befektetői érdeklődés és az új alapkínálat miatt. Ezek a diszruptív vállalatok teljesen átalakíthatják a piac kinézetét az elkövetkező években. A diszruptív alapok a még kialakulóban lévő hosszú távú trendekre fokuszálnak, ezért érdemes lehet megfontolni ezeket a befektetési lehetőségeket is – természetesen az Ön befektetési céljaitól és kockázati korlátaitól függően.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább