Vissza
3 ok, amiért nem érdemes eladni
Lázár Dávid
TrendBefektetés

Amikor a piacok volatilisek a befektetők többsége a biztonságot keresi. Azonban a készpénzfelvétel könnyen visszafelé sülhet el!

Amikor a piacok volatilisek a befektetők többsége a biztonságot keresi. Azonban a készpénzfelvétel könnyen visszafelé sülhet el!

A legfontosabb tudnivalók

A volatilitás gyakori, különösen a gazdasági bővülés későbbi szakaszában. Történelmileg sok olyan befektető volt, aki kiszállt a részvényekből a csökkenő piacok idején és mégsem járt olyan jól, mint azok, akik az eredeti pályán maradtak.

A volatilitás megfelelő kezelése érdekében fontolja meg, hogy a meglévő részvények és kötvények keveréke megfelel-e az Ön kockázattűrő képességének és vegye fontolóra olyan eszközök hozzáadását, amelyek inflációs védelmet nyújthatnak.

A magas infláció, az ukrajnai háború körüli bizonytalanság és a recessziós aggodalmak növekedése miatt sok befektető azon gondolkodik, hogy van-e értelme kivonni a pénzét vagy legalábbis annak egy részét a piacról és megvárni, amíg a gazdasági viharok elvonulnak.

Bár ez egy okos lépésnek tűnhet, amennyiben a piacok továbbra is esnek, azonban még egy rövid távú félrevonulás is árthat a hosszú távú hozamoknak és csökkentheti a pénzügyi célok elérésének esélyét – állítja Naveen Malwal, a Strategic Advisers, LLC intézményi portfóliómenedzsere. „Történelmileg nem azt tapasztaltuk, hogy a biztonságba menekülés kifizetődő lenne” - mondja Malwal. „Annak ellenére, hogy a befektetők most látnak néhány kihívást, a készpénzben tartott vagyon jelenleg könnyen rossz verzió lehet.” Malwal 3 okot is megemlít, hogy miért látja így:

1. A piaci volatilitás normális

A közelmúltban mind a részvények, mind a kötvények árfolyama esni kezdett a növekvő kamatlábak és a jövőbeni alacsonyabb növekedésre vonatkozó várakozások miatt. Ez azonban a Federal Reserve szándékos döntését tükrözi, hogy a gazdasági növekedést visszafogja a növekvő infláció megfékezése érdekében. Malwal szerint nincs egyértelmű jele annak sem, hogy recesszió közelegne. Az S&P 500® vállalatainak mintegy 80%-a az első negyedévben meghaladta a nyereségvárakozásokat és sokan szerényen, de javították a 2022-es kilátásaikat is. „Úgy véljük, hogy az amerikai gazdaság még mindig bővül, de a ciklus már egy érett szakaszában van, ahol a bővülés lassabb ütemben zajlik” – mondja. És bár a piaci korrekciók ijesztőnek tűnhetnek, nem feltétlenül jelzik a jövőbeli veszteségeket. Valójában a kétszámjegyű esések meglepően gyakoriak a részvénypiacon – az S&P 500 történelmileg mégis pozitív hozammal zárta a legtöbb évet. És ahogy az alábbi grafikon is mutatja, a részvények történelmileg még a nagyobb visszaesésekből is talpra álltak és hosszú távú nyereséget értek el.

A piaci visszaesések ellenére a részvények hosszú távon emelkedtek.

Forrás: Fidelity

2. A legjobb hozamok gyakran akkor születnek, amikor minden a legrosszabbnak tűnik

Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, a részvénypiac legjobb napjainak némelyike medvepiacok idején következett be. „Történelmileg azt láttuk, hogy azok a befektetők, akik időt adnak maguknak, nagyon ritkán térnek vissza a megfelelő időben” – mondja Malwal. „A negatív szalagcímek egy ideig fennmaradhatnak. A befektetők jellemzően a jó hírekre várnak és mire ez megtörténik, gyakran lemaradnak a legerősebb piaci teljesítményt hozó napokról.” Márpedig ezeknek a nagy napoknak a kihagyása jelentős különbséget jelenthet a hosszú távú hozamban. Amint az alábbi grafikon is mutatja, egy feltételezett befektető, aki az elmúlt 4 évtizedben csak a legjobb 5 piaci napról maradt le, 38%-kal csökkenthette hosszú távú nyereségét, aki pedig a legjobb 10 napról maradt le, az 55%-kal áshatta alá nyereségét.

A legjobb napok kihagyása igen sokba kerülhet. Az S&P 500 indexbe fektetett 10 000 dollár feltételezett növekedése, 1980. január 1. - 2021. március 31. (Múltbéli hozamok nem garantálnak jövőbeni teljesítményt)

Ráadásul Malwal szerint a mai kihívások közül sokakat már elnyelt a piac, például azt a várakozást, hogy a Federal Reserve az infláció leküzdése érdekében tovább növeli a kamatlábakat. Hozzáteszi: „Ami a kötvényeket illeti, meggyőződésünk, hogy a legrosszabb már mögöttünk van.”.

3. A készpénz tartása szintén kockázatos lehet

A közelmúltbeli kamatemelésekkel a viszonylag biztonságos számlák, például a pénzpiaci és a magas hozamú megtakarítási számlák hozamai emelkedtek, ami vonzóbbá tette őket a megtakarítók számára. Az ilyen számlák hozama azonban még mindig messze elmarad a jelenlegi inflációs rátától, ami azt jelenti, hogy az ezeken a számlákon lévő pénz idővel veszíteni fog a vásárlóerejéből. Ha például egy befektető ma 100 dollárt helyez el egy évente 2%-os hozamú pénzpiaci számlán, akkor egy év múlva 102 dollárt fog érni. De 8%-os inflációs ráta mellett a ma 100 dollárba kerülő áruk 108 dollárba fognak kerülni. „Történelmileg a részvények és kötvények diverzifikált keveréke nagyobb esélyt adott arra, hogy hosszú távon felülmúlja az inflációt” – mondja Malwal.

Egy sokkal jobb cselekvési terv

A készpénzhez fordulás helyett Malwal több olyan lépést is javasol, amelyek védelmet és diverzifikációt nyújthatnak a mai piacon:

Építsen be némi inflációs védelmet!

Válasszon olyan eszközöket, amelyek általában jól teljesítenek inflációs környezetben is, beleértve az árukat és az ingatlanbefektetési társaságokat.

Ellenőrizze a kötvénykitettségét!

A kötvényárak és a hozamok ellentétes irányban mozognak. Tehát amíg az emelkedő kamatlábak általában lenyomják a kötvényárakat, addig a hozamok magasabbra mozdulnak.

Mérje fel kockázattűrő képességét!

A bikapiacok idején csábító lehet további kockázatot vállalni, de egy piaci visszaesés jó alkalom arra, hogy felmérje, hogy az eszközösszetétel összhangban van-e az Ön kockázati kitettségével. „Azok a befektetők, akik az elmúlt években kísértést éreztek arra, hogy nagyobb kockázatot vállaljanak, idén valószínűleg nagyobb volatilitást tapasztaltak, mint azok a befektetők, akik rendszeresen újra kiegyensúlyozták a számláikat” – mondja Malwal. „A nagyobb volatilitás egyes befektetőknél több stresszhez vezethet, ami sajnos meggondolatlan befektetési döntéseket eredményezhet.” A számlákon lévő befektetések összetételének rendszeres újbóli kiegyensúlyozása segíthet abban, hogy a különböző típusú piacokon a kockázati szint konzisztens maradjon. Ez némileg enyhítheti a jövőben elkerülhetetlenül bekövetkező piaci volatilitási időszakok fájdalmát.

Legújabb cikkek

Hogyan tegye válságbiztossá életét 6 lépésben

Nehéz időkben gyakran előtérbe kerül a kérdés, hogy hogyan növeljük anyagi biztonságunkat minden környezetben.

2023-02-21

Olvass tovább

Hogyan működik a részvénytőzsde?

A részvénytőzsdén vállalatok értékpapírokat értékesítenek, tőkét vonva be. A részvények részesedést és szavazati jogot biztosítanak, valamin

2023-01-31

Olvass tovább

Dollárköltség-átlagolás - A legegyszerűbb befektetési stratégia

A dollárköltség-átlagolás automatizálja a vásárlásokat, segíti a rendszeres befektetést, és könnyíti a bizonytalan piacok kezelését.

2023-01-24

Olvass tovább